Feestmarkt

Op de feestmarkt kan u rustig rondsnuisteren tussen kraampjes die voor elk wat wils te bieden hebben. Zo zijn er verenigingen die zich met geschiedenis, heemkunde en erfgoed bezighouden, verenigingen van creatievelingen en beoefenaars van ambachten, die oude gebruiken in stand houden en voor deze gelegenheid opnieuw in de kijker plaatsen, standjes waar u verzamelobjecten kan bewonderen en aankopen, standjes waar u volksspelen kan beoefenen en ook enkele waar u een lekker hapje kan eten.

  • Kom kennismaken met de werking van de erfgoedcel Kempens Karakter en de IOED Land van Nete en A. Bestijg de oude ‘koersvelo’ voor de fotowand voor een uniek kiekje van jezelf als wielerheld in de koers. Je kan ook deelnemen aan de wedstrijd ‘(Her)ken je erfgoed!’ en kans maken op een smakelijke prijs. De medewerkers van Kempens Karakter brengen ook hun boeiende publicaties mee: over ‘’t steentje’, de muzikale hoogtepunten in de Kempen, duivensport, de oorlogsjaren … én vertellen je graag meer over de projecten die ze in de regio opzetten.
  • De werkgroep Archeologie Mercurius laat je kennismaken met het rijke archeologische verleden van Grobbendonk en omstreken door middel van activiteiten zoals tentoonstellingen, lezingen, gegidste wandelingen, werkdagen, doe-activiteiten en zoveel meer. Naast informatie over hun activiteiten, vind je op hun stand ook publicaties en leuke doe-opdrachten voor jong en oud.
  • Heemkring Nortrevic uit Noorderwijk stelt zich voor met enkele van hun uitgaven.
  • Bij Anthony Koninklijke Fotoclub Herentals kan je een foto laten maken in oude kledij. De foto’s worden achteraf via mail opgestuurd.
  • Jos Truyers laat je kennismaken met de oude ambacht “Glas in lood” (restauratie en nieuw werk). Het kiezen van de juiste glaskleuren is hierbij zeer belangrijk. Je kan het maken van een ontwerp, de keuze van glas, de opbouw en afwerking van nabij komen bekijken.
  • De Houtsnijderclub De Kempen Herentals geeft demonstraties van het snijden van houten beelden en van houtdraaien en stelt stukken tentoon die ze eerder gemaakt hebben.
  • Kunstatelier Tabula Rasa uit Herentals presenteert hun kunst en bij hen kan je ook terecht voor een lekker zakje frieten.
  • Ann Vrancken van Mandenvlechterij de Ullewanne vlecht eigentijdse manden, tasjes, boodschappenmanden, organische manden … gebaseerd op oude vlechttechnieken, met verschillende soorten wilgentenen. Zij laat graag zien hoe een mand gevlochten wordt en laat de bezoekers zo kennismaken met het hedendaags vlechtambacht.
  • De Wollies bieden zelf gehaakte en gebreide spullen aan ten voordele voor hun goede doel, het Olivia Hendrickx fonds. De hongerigen kunnen ook bij hun terecht voor lekkere ambachtelijk gebakken vanillewafeltjes.
  • Kanteljé uit Lier demonstreert hoe Lierse Kant en Perlage worden gemaakt. Dit streekambacht werd meer dan 200 jaar professioneel beoefend in Lier, Berlaar en de randgemeenten. Met een zeer fijn haakje wordt kant op katoenen tule gemaakt. Dergelijke sierlijke motieven en rijkelijk bewerkte tule vind je nog veel terug in onze kerken op albes, communiebankkleedjes, sluiers van O. L. Vrouwbeeldjes en processiekledij. En wie kent niet de mooie pareltasjes? Ook deze worden op een gelijkaardige manier gemaakt, met een zeer fijn haakje en een waaier aan glazen pareltjes ontstaat een mooi tasje of worden kleedjes en blouses bewerkt. 
  • Rit Hoefnagels en Chris van Peborgh zijn verzot op klei, een prachtige grondstof waar ze mooie en leuke decoratieve voorwerpen en gebruiksvoorwerpen mee maken. Chris werkt hiervoor met mallen en Rit maakt bloemen.
  • Martin Weekhout laat u kennismaken met de wereld van de numismatiek en met munten en bankbiljetten van over de hele wereld.
  • Willy Peers biedt oude postkaarten, doodsprentjes en cinema-affiches aan.
  • De Koninklijke postzegel- en verzamelkring ondersteunt zijn leden in hun specifieke verzameling. Dit kan gaan van postzegels tot jokers, La vache qui rit objecten, sigarenbandjes en veel meer. Zij stellen een beperkt overzicht tentoon van een aantal van deze verzamelingen en stellen ook de maandbladjes van hun club voor.
  • Bij KSA Herentals kunnen jong en oud genieten van een aantal volksspelen, met een lekkere hotdog in de hand!
  • kwb Herentals en WSM Herentals laten u kennismaken met hun werking in de stad sinds 1941, waaronder een eigen volleybalclub, jaarlijkse volleybalcompetitie te Herentals sinds 1962, recreatieve wielertoerisme-club sinds 1974, een kookclub, medeorganisator van het landelijk kwb wandelcriterium, culturele werking en tal van quasi maandelijkse verbindende activiteiten tussen alle leden en werkingen. Op het standje brengen ze o.m. een nostalgische terugblik op bijna 50 jaar wielertoerisme te Herentals aan de hand van wielertruitjes gedragen in de jaren ’70, ’80, ’90, ’00, ’10 en ’20 door de club, met daarop al lang verdwenen sponsors zoals de FIAT garage uit de Zandstraat en Atlanta verzekeringen. Op hun standje kan je een oude vogelpik ook eens vergelijken met de moderne darts, en dit door die beide een keer uit te proberen.
  • Johnny Van Looy, de Herentalse Imker, laat u kennismaken met de wondere wereld van de honingbijen op zijn Bijenmobiel met ambachtelijke honing uit eigen streek, bijenproducten en educatieve informatie.
  • Bij de Antwaarpse Katapultclub kan iedereen, van 8 tot 88 jaar én hun ouders, zijn hartje nog eens kunnen ophalen in een sport die vroeger als ‘deugnietenspel’ werd omschreven. Bij hen kan het ook vandaag weer, op een veilige manier.
  • Rode Kruis-Herentals geeft korte initiaties reanimatie en staat klaar voor alle vragen over hun werking en activiteiten.
  • Geniet bij Wout Smout van ambachtelijke smoutebollen, gebakken in koolzaadolie.
  • Bij ijsmakerij ’t Heuninghof uit Olen kan je terecht voor een lekker ambachtelijk gemaakt ijsje.
  • Brouwerij Leysen uit Herentals laat je kennismaken met hun inmiddels uitgebreide assortiment van lokale bieren.