Het grote retabel in de Sint-Waldetrudiskerk te Herentals is een drieluik in artistiek houtsnijwerk. Het is gemaakt door de 16 eeuwse kunstenaar Passier Borreman en stelt het lijdensverhaal voor van de heiligen Crispinus en Crispinianus, de patroonheiligen van de schoenmakers.

Het verhaal van de heiligen Crispinus en Crispianus

De twee gebroers Crispinus en Crispianus waren schoenmakers die leefden in de 3e eeuw in Soisson (Frankrijk). Zij waren vroege christenen die tijdens hun dagelijks werk hun geloof verkondigden en de minderbedeelden hielpen. Zij werden daarvoor opgepakt en als straf levend gevild. Zij zijn de patroonheiligen van de schoenmakers. Lees meer …


De drieluik van het retabel ontleed

Luik 1 : gevangenneming en de foltering

Luik 2 : de villing en vuurketel

Luik 3 : onthoofding en rechtspraak

Lees meer …


De 16 eeuwse kunstenaarsfamilie Borreman

Luister naar de boeiende vertellingen door gids Jo Van Dessel over hoe het retabel door Passier Borreman in de 16e eeuw in de Bovenkerk van Herentals terechtkwam.

  • deel 1 : de jeugdjaren en opleiding van Passier Borreman
  • deel 2 : het beeldhouwatelier in Brussel
  • deel 3 : het retabel voor de schoenmakersgilde van Herentals

Beluister de podcast


De geschiedenis van het retabel

Sinds haar plaatsing rond 1520 in de Sint-Waldetrudiskerk heeft het retabel een bewogen geschiedenis van bedreigingen en verhuizingen achter de rug.
In september 2019 werd het retabel overgebracht naar M-Museum in Leuven voor de tijdelijke grote tentoonstelling over ‘Borman & Zonen’.


Het retabel bezoeken ?

Openingsuren Sint-Waldetrudiskerk (de Bovenkerk)

afspraak maken

geleid bezoekReageren ? Log in !
Geef uw opmerkingen of aanvullingen op dit artikel.