Jo Van Dessel (gids53), lid van Herentaldum, vertelt op een boeiende en originele wijze hoe het retabel van Crispinus en Crispinianus in de Bovenkerk van Herentals is terechtgekomen.
Via drie vertellingen op Spotify kun je het levensverhaal van de houtsnijbeeldhouwer Passier Borreman volgen. Veel luisterplezier.

Deel 1 : de jeugdjaren van Passier Borreman


Wie was Passier Borreman ?
Luister naar de postcast audio-vertelling over de jeugd en afkomst van deze voor Herentals uitzonderlijke kunstenaar uit de 16e eeuw. Passier heeft namelijk het retabel over de marteldood van twee broers uitgebeeld in een prachtig en uniek houtsnijwerktafereel op een driedelig paneel.

Beluister het eerste verhaal op Spotify :
https://open.spotify.com/episode/6S4enEzJd6MjZJHLzeqmS2…

Deel 2 : Het houtsnijders atelier in Brussel

We volgen de kunstenaar Passier Borreman vanaf het moment dat hij meester-beeldsnijder is geworden. Hij is nu zelfstandige houtsnijwerker, maar werkt nog heel nauw samen met zijn vader Jan II. Passier is een vooraanstaand poorter van Brussel geworden en de orders komen vanuit de ganse Nederlanden en ver daarbuiten. Hoge edelen en geestelijken behoren tot het cliënteel van Passier’s atelier. En er komt ook interesse vanuit de hoek van de Herentals leerbewerkersgilde.

Beluister het verhaal op Spotify: https://open.spotify.com/episode/4AqcA0wyk24Xxwn4BIvpAS…

Deel 3 : een retabel voor de schoenmakersgilde


Extra info over de podcastreeks kan je ook vinden op de blog van Jo Van Dessel (gids 53):
https://www.gidsnummer53.com/…/podcast-historische…