Grafkelder Augustijnenklooster uit 17e eeuw blootgelegd bij sloopwerken

Herentals 15.02.2018                             Door: Herman Gezelle

Bij sloopwerken op de hoek van de Fraikinstraat en Augustijnenlaan-Belgiëlaan, net naast het Stadsarchief, zijn 5 skeletten aangetroffen. De arbeiders vonden eerst één skelet en daarna nog 4, allemaal in een soort graftombe. Het gaat om een grafkelder van de paters Augustijnen uit de 17e eeuw.

Een archeoloog en antropoloog kwamen ter plaatse voor onderzoek.

Het gaat om verdere grondwerken op de site van de gewezen café-fitness No Limits. In de jaren 70 waren in dit pand administratieve diensten van de stad ondergebracht.

De skeletten zijn ondertussen naar een labo gebracht voor verder onderzoek.

Volgens historici vestigden de paters ­Augustijnen zich in 1613 in ­Herentals. De paters verstrekten onder meer onderwijs in de bestaande Latijnse school. Tijdens de slag bij Herentals (28 oktober 1798) werd de toren van het Augustijnenklooster door de Franse soldaten in brand gestoken.

Het kloosterpand brandde grotendeels uit. Daarna keerden de paters Augustijnen niet meer terug naar Herentals. Van het oude klooster blijft alleen nog de ­infirmerie over, op dit moment het Stadsarchief.

Update 16/2 om 14.30u  :

De constructie waarop we ons nu concentreren bestaat uit 3 graven boven elkaar en 3 naast elkaar’, vertelt archeoloog Geert Vynckier van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

‘We denken dat de lijkkisten in de constructie geschoven werden en werd de rustplaats dan dichtgemetseld. We zijn die nu één voor één aan het openen en stuitten daarbij al op 3 skeletten.’ Donderdag was er even sprake van 5 skeletten, maar dat aantal is ondertussen bijgesteld.

De bouwwerken zouden door het archeologisch onderzoek haast niet verstoord worden.

Foto’s : grafkelder en skeletten  – Johan Temmerman/ NNieuws excl.

Op de pentekening : zo zag het Augustijnenklooster eruit in de 17e eeuw – de huidige vindplaats van de grafkelders is rechts vooraan / tekening stadsarchief Herentals.

bron : https://nnieuws.be/artikel/grafkelder-augustijnenklooster-uit-17e-eeuw-blootgelegd-bij-sloopwerken-fotos


Arbeiders vinden drie skeletten op werf

GRAFTOMBES VAN 17DE-EEUWSE KLOOSTER BLOOTGELEGD

  •          WOUTER DEMUYNCK
Wouter Demuynck Arbeiders breken een van de graftombes open.

 

Op de hoek van de Fraikinstraat, Augustijnenlaan en Belgiëlaan hebben arbeiders donderdagvoormiddag de restanten van een grafkelder uit de 17de eeuw ontdekt. Wellicht gaat het om de grafkelder van het Augustijnenklooster. Er werden al drie skeletten opgegraven.

Op de site vinden momenteel sloopwerken plaats van het voormalige fitnesscentrum No Limits. Voordien zat op die plaats de stedelijke administratie. Arbeiders stootten donderdag op een grafkelder en vonden twee skeletten. Al snel bleek het om een archeologische vondst te gaan. De stoffelijke overschotten dateren uit de 17de eeuw, toen op die plek nog het Augustijnenklooster van Herentals stond.

Archeoloog Geert Vynckier, die voor het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid werkt, leidt sinds donderdag het onderzoek. “We zijn nog volop bezig met de opgravingen, maar de voorlopige hypothese is dat het om de resten van het klooster gaat. We kunnen dat nog niet met zekerheid zeggen omdat naast het klooster ook een kerk stond.”

Wouter Demuynck Het derde skelet dat werd opgegraven.

Priesters

“Het kan dus ook om de graftombe van de kerk gaan, al is de wijze van begraven in de graftombe een sterke indicator dat het restanten van het klooster zijn. Priesters worden met hun hoofd immers naar het oosten of westen begraven, terwijl dat bij paters naar het zuiden gebeurde, zoals hier het geval was. Verder onderzoek zal ook onder meer de lengte en het geslacht van skeletten uitwijzen, al lijkt het me sterk dat hier vrouwen begraven lagen”, zegt Vynckier. Van het Augustijnenklooster blijft vandaag enkel nog de infirmerie over. Sinds 1993 doet dat gebouw dienst als stadsarchief.

Er werden inmiddels drie skeletten opgegraven – twee donderdag en één gisteren – uit zeven graftombes. “In totaal vonden we negen graftombes, dus de resterende twee gaan we de komende dagen openbreken”, vervolgt Vynckier. “Ik vermoed dat we daarbij nog zo’n drie extra tombes zullen aantreffen.” Vynckier en zijn team zullen nog zo’n twee dagen op de site werken.

De aannemer ondervindt door de archeologische vondst gelukkig geen hinder. Er kon op andere plekken van de site verder gewerkt worden zonder dat de planning in het gedrang kwam. De skeletten werden overgebracht naar een labo voor verder onderzoek.

bron :  https://www.hln.be/regio/herentals/arbeiders-vinden-drie-skeletten-op-werf~a369ad46/