Huldetentoonstelling Ronald Luyten in Jakob Smitsmuseum Mol

Herentals | Mol | Neteland    11.01.2018   Door: Mark Jaspers

Kunsthandelaar Ronald Luyten, bezieler van de Herentalse Kunstkamer en weldoener van het Molse Jakob Smitsmuseum, overleed op 1 mei 2017.  Ronald ging ook als de bekende DJ De Witte Stilte de Herentalse geschiedenis in.

Zijn hele leven lang is hij bezig geweest met beeldende kunst. Hij heeft er zelfs zijn beroep van gemaakt: door kennis en ervaring heeft hij een feilloos instinct ontwikkeld voor wat mooi én verkoopbaar was.

Hij kocht en verkocht, maar verzamelde ook. Met een absolute voorkeur voor Jakob Smits.

Een goed schilderij moest voor Ronald Luyten én schildertechnisch in orde zijn én ontroeren. En dus kwam hij uit bij Jakob Smits (1855-1928). Het werd een levenslange liefde en passie.

Onvermijdelijk was Ronald Luyten daardoor ook een vriend van het Jakob Smitsmuseum. Maar hij was veel meer dan dat: Ronald was ook een kenner, adviseur, medestrijder, helper, steun, supporter (in vele betekenissen).

Zijn gehele nalatenschap is naar de vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum gegaan. Ook zijn Jakob Smitsverzameling. Maar liefst 21 werken, waaronder topstukken uit Smits’ verschillende stijlperiodes. We stellen ze – als hulde en dank aan Ronald Luyten – graag voor u tentoon.

Denk aan zijn Mater Amabilis, een aquarel uit 1894. Eigenlijk een familieportret, en een symbolische hulde aan het moederschap. Met het toen bij Smits kenmerkende religieuze bladgoud.

Kom kijken naar De soldaten trekken voorbij, olie op doek, uit 1918. Een herinnering aan de laatste oorlogsdagen en de terugtrekking van de Duitse troepen. In een typisch symmetrisch opgebouwd Smitsinterieur zien we een vrouw en vier kinderen die voorzichtig door het raam naar buiten kijken, waar de Duitse ulanen voorbijkomen.

Of Het gehucht, olie op doek. Een echt topstuk waarin alle typische kenmerken van de latere Smits samenvloeien: de Kempen en de boerenbevolking, de dikke verfopleg, het licht.

Dat gehucht is Achterbos, waar hij in 1888 was neergestreken in een bouwvallig boerenhuisje. Smits hield van die gehuchten, en bracht ze meerdere keren in beeld. En veroverde zo de wereld. Zelfs het Musée d’Orsay in Parijs heeft een ‘gehucht-schilderij’ in zijn collectie.

Het Jakob Smitsmuseum is van start gegaan in 1977, en is sinds 2003 een van de 69 Vlaamse musea met kwaliteitslabel en erkenning van de Vlaamse Gemeenschap. Het Jakob Smitsmuseum verzamelt, onderzoekt, koestert en toont werk van kunstschilder Jakob Smits, én van zijn tijdgenoten uit de Molse School.

Voor deze tentoonstelling zijn uit de collectie van Ronald Luyten ook 11 bijzondere werken van de Molse school geselecteerd. We tonen werk van Franz Courtens, Ernest Midy, Victor Wagemakers, Dirk Baksteen, … Allen actief in Mol rond de vorige eeuwwisseling.

Met de schenking van Roland Luyten breidt het Jakob Smitsmuseum niet alleen zijn vaste collectie uit. Door zijn erfenis kan het museum het verhaal van Smits en de Molse School weldra nóg beter schrijven en laagdrempelig openzetten voor de wereld van vandaag.

De tentoonstelling loopt van 21 januari tot 5 maart.

Open alle dagen van 13 tot 17 uur; gesloten op maandag. Toegang is gratis.

Meer info: Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a, Mol , 014 31 74 35, info@jakobsmits.be, www.jakobsmits.be

bron : https://nnieuws.be/artikel/huldetentoonstelling-ronald-luyten-jakob-smitsmuseum-mol