Zingende kinderen overspoelen straten met nieuwjaarswensen

Stabroek / Herentals / Putte / Boechout / Kalmthout –

Ondanks het wat overtrokken weer zaterdagvoormiddag, doken in de regio toch heel wat goed ingeduffelde nieuwjaarszangertjes op. Traditiegetrouw trekken ze op oudjaar van deur tot deur, maar omdat dat nu op een zondag valt, werd in veel gemeenten gekozen om op zaterdag te zingen.

Eerder deze week was er nog heisa in Essen. De gemeente had daar twee deurhangers uitgedeeld aan haar bevolking. Een rode en een groene. Hang je de groene uit dan zijn de kinderen welkom. Hangt de rode aan je deur, dan zie je liever geen zingende kinderen langskomen.

“Nieuwejaarke zoete. Een varken heeft 4 voeten. 4 voeten en ne staart. dat is wel een centje waard”

Dit liedje zullen de bewoners in Kalmthout en andere Antwerpse gemeenten vandaag misschien wel honderd keer gehoord hebben, maar dat deert hen niet. “Deze traditie moet blijven bestaan”, zegt Gerda. “Het geluk in de kinderogen wanneer de deur hier opengaat spreekt boekdelen. Daar doen we het toch voor. En in Achterbroek delen we graag.”

In Putte waren Massimo, Senna en Quinten al vroeg uit de veren. Ze haalden hun beste zangkunstjes boven in ruil voor wat snoepgoed of een centje. Het drietal beleefde zichtbaar plezier aan hun uitstapje. Of het ook resultaat had opgeleverd? “Bij sommige huizen waar we zongen, werd niet opengedaan. Misschien sliepen die mensen nog, of waren ze niet thuis”, zei Senna. Maar daar treurden de kinderen niet om. “We hebben al veel snoep verzameld, en we zijn nog niet klaar met zingen”, lachten ze.

De dames van de KVLV Vremde gaven alle zingende kinderen een gratis zingzak. Gitte (10) uit Boechout is een van de tientallen kinderen die een gratis zingzak kwam afhalen. “Een prima idee”, vindt ze. “Ik had er nog geen.” Samen met enkele vriendjes gaat ze ganse voormiddag al zingend op stap. Wat ze het liefst krijgt? “Vele vrienden hebben liever centjes, maar doe mij maar snoepgoed.”

Jongens en meisjes vergezeld van ouders of grootouders uit Stabroek, Berendrecht, Zandvliet, Kapellen, Ekeren en Putte kwamen in hartje Stabroek een gelukkig nieuwjaar wensen. Uit de welgevulde zakken bleek dat er ook dit jaar gul werd gegeven en niet alleen in winkels of warenhuizen. Ook heel wat particulieren openden hun deuren voor de zingende kinderen.

Het duurde tot de ochtendregen voorbijgetrokken was, maar nadien kwamen in ook Herentals de kinderen massaal met hun (groot)ouders massaal op straat om de traditie van nieuwjaarszingen in stand te houden.

video met zingende kinderen :

bron : http://www.gva.be/cnt/dmf20171230_03274186/geen-rode-deurhangers-hier-zingende-kinderen-overspoelen-straten-met-nieuwjaarswense