Nieuw jaarboek, nieuwe heemkring

De Herentalse Geschiedkundige Kring presenteerde in kasteel Le Paige het 26de Historisch Jaarboek. Het werd voor de eerste keer, dankzij een gulle anonieme sponsor, een uitgave in kleur. Dat illustreert de nieuwe wind die door het gezelschap waait. Met Heemkring Herentaldum wordt een nieuwe werkgroep opgestart. “We willen verbreden en verjongen”, aldus voorzitter Ludo Torfs, die zelf een interessante bijdrage schreef over café De Kluis en omgeving. “Het is de bedoeling uit onze academische cocon te stappen. Een nieuwe website met een interactieve blog is in ontwikkeling. We willen voor meer beleving zorgen met historische wandelingen, een historische gezinsdag, opstel- of tekenwedstrijden en herinneringseducatie voor de schoolkinderen.”

De nieuwe heemkring streeft ook naar een eigen heemhuis, met een museum en een ontmoetingsruimte. “Want we voelen ons door de stad aan de kant gezet”, luidt het. “Door de nieuwe visie op het stadsarchief kwam er een serieuze cultuur-historische inkrimping.” De Geschiedkundige Kring hanteert de vertrouwde boom, met ambitieus omhoog reikende takken en stevige wortels, als symbool van Herentals. “Het zielloze symbool met enkel ‘Herentals’ in letters weerspiegelt de pijnlijke culturele verarming van de stad.”

Het nieuwe jaarboek bevat niet minder dan 240 bladzijden, opnieuw boordevol wetenswaardigheden over Herentals. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met talrijke foto’s en illustraties, waarvan de meeste nooit eerder werden gepubliceerd. Info: 014 21 33 33 of janm.goris@telenet.be.