Geen Heden zonder Verleden : markante tentoonstelling van Tabula Rasa

Herentals | Neteland    16.12.2017 –   Door: Mark Jaspers

De vzw Tabula Rasa organiseert haar markante tentoonstelling Geen Heden zonder Verleden in de Lakenhal Herentals. Ze stellen werk tentoon geinspireerd op middeleeuwse retabels van de schildersfamilie Francken uit Herentals.

Het atelier bestaat al sinds 1995 en is een gevestigde waarde in Herentals en omstreken en zelfs gekend tot buiten de landsgrenzen. Het ontstond om na het afstuderen aan de Academie voor Beeldende Kunst, de eigen creativiteit nog verder te kunnen ontplooien.

Als lid van de cultuurraad Herentals engageerde ze zich om actief mee te werken aan de herdenking van de schildersfamilie Francken. Een aantal gerenommeerde schilderijen zijn te bewonderen in de St-Waldetrudiskerk.

Geen Heden zonder verleden

Heden : kunstatelier met schilders, keramisten, juweelontwerpster, textiel- en grafisch kunstenaar, stellen werken tentoon geinspireerd door de retabels van de gebroeders Francken.

Verleden : de gilde van de Wolwevers gaf de opdracht aan Ambrosius Francken, een triptiek te schilderen ter ere van de bisschopswijding van Severus.

De tentoonstelling loopt in de Lakenhal van 5 tot 28 januari 2018. 

Vernissage op 4 januari met muzikale omlijsting door sopraan Sarah Garcia-Salvador begeleid door gitarist Luc Van Steenbergen.

Finissage is op zaterdag 27 januari van 14 tot 16 u. Guitige zotternijen en Abele spelen door de Academie voor Muziek Woord en Dans – Afdeling Woord olv Eric Vanthillo.

www.facebook.com/tabularasakunstatelier

Numismatica

Numismatica presenteert het winnend ontwerp van de herinneringsplaket is gemaakt door Christel Druyts. Het plaket is vanaf begin januari te koop in voorinschrijving – oplage van 201 stuks, 100 ex. gepatineerd brons en 100 ex. gepatineerd alpaca. Er is 1 plaket in zuiver zilver voor Christel Druyts, de winnares van de ontwerpwedstrijd.

Kostprijs: in voorinschrijving: 25 euro – na de voorstelling (21-22 april): 30 euro

Bestelling: rudy.dillen@telenet.be
Betaling: Numismatica Herentals BE43 0014 2061 3601 – met opgave van keuze van uitvoering (brons/alpaca)

Een streepje Francken

De Herentalse cultuuraad zal de Franckens en hun werk in de verf zetten in 2018.

Op 21 en 22 april 2018 zal het resultaat hiervan te zien zijn in de vorm van een groots opgezette evocatie met toneel, muziek en dans waarbij schilderijen terug tot leven gewekt zullen worden.

Werken mee aan dit project : Theaterspektakel, Kreuzfeld Verein, Tabula Rasa, Vocaal ensemble Markant, het koninklijk Sint-Franciscuskoor, Carta Libre, Zonnelied, organist Bart Wuilmus, choreografe Tina Van Roy en ‘dichter’ Xavier De Busser.

Meer info op www.streepjefrancken.be

bron : https://nnieuws.be/artikel/geen-heden-zonder-verleden-markante-tentoonstelling-van-tabula-rasa