Kransneerlegging Onbekende Soldaat sust geweten stad

Foto: Jos Flamand

Op zaterdag 11 november wordt in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Dat gebeurt met vieringen en kransneerlegging.

In Morkhoven en Noorderwijk is de eer die aan de gesneuvelden wordt betoond zeker in orde. In Herentals is het dat niet. De kransneerlegging aan het monument van de Onbekende Soldaat op de Molenvest lijkt er grotendeels op om de verantwoordelijken van de stad een gerust geweten te geven.

Want hoe kan je kransen neerleggen op de Molenvest en de graven van gesneuvelden op het kerkhof zo laten verkommeren ? Iets wat volgens Hans Horemans (Stadslijst) getuigt van weinig respect naar de families van de gesneuvelden toe en de Herentalse bevolking die haar vrijheid aan de gesneuvelden heeft te danken. Het stadsbestuur schermt er wel mee dat de families de graven moeten onderhouden maar dat is niet altijd mogelijk. Bovendien worden Herentalsenaren die zich over een vervallen graf van gesneuvelden willen ontfermen bedankt met een ‘njet’ omdat ze geen familie zijn.

De scheefgezakte graven vervangen door een herdenkingsmonument is een minimum aan respect aan deze gesneuvelden en houdt ook de slogan ‘Nooit meer oorlog’ levend.

Hoe schoon zou het niet zijn dat ter gelegenheid van de viering van 100 jaar van het einde van de Groote Oorlog in 2018 dat herdenkingsmonument kan onthuld worden.

bron : http://kempennieuws.be/2017/11/11/kransneerlegging-onbekende-soldaat-sust-geweten-stad/