website kempens karakter erfgoed databank

In november 2017 blaast de erfgoedbank van Kempens Karakter zeven kaarsjes uit.

Kempen regio | Lier regio | Neteland
03.11.2017 – Door: Mark Jaspers

In die zeven jaar hebben 42.000 foto’s, geluidsfragmenten en filmpjes hun weg gevonden naar de website; een werk van geduld, getuigt Jan Matthé van erfgoedcel Kempens Karakter. “Elk beeld moet gescand worden en een beschrijving krijgen voor we het online kunnen publiceren. Gelukkig kan de erfgoedcel hiervoor rekenen op enthousiaste vrijwilligers.” Vooral het archief Lier, stad & OCMW heeft een sterke vrijwilligersploeg, die verantwoordelijk is voor de helft van de gepubliceerde items.

“De erfgoedbank bevat beelden uit een zestigtal kleine en grote collecties. Naast de diverse collectie van het Lierse Stadsarchief vinden we materiaal terug van jeugd- en sportverenigingen, heemkringen, privéverzamelaars, documentatiecentra, enz.” Dat de erfgoedbank gesmaakt wordt, bewijzen de cijfers: Sinds de lancering zeven jaar geleden bezochten ruim 370.000 mensen de website. Vandaag klikken gemiddeld 400 bezoekers dagelijks de website open. “Heel wat bezoekers vinden hun weg via verschillende facebookpagina’s”, legt Matthé uit. “‘Lier vroeger’ en ‘Berlaar in beeld’ bijvoorbeeld hebben een erg actief profiel. Bovendien maken we voortdurend de brug tussen de erfgoedbank en onze lopende projecten, zoals de Erfgoeddag en de Nacht van het Kempens Erfgoed. Ook wanneer verenigingen en organisaties in onze regio een erfgoedproject opstarten, bieden we de erfgoedbank aan als een instrument om beelden aan het publiek te tonen.”

In de toekomst zal de erfgoedbank blijven groeien. Samen met erfgoedcellen Noorderkempen en k.ERF werkt Kempens Karakter aan een gezamenlijk Kempens erfgoedportaal. “Ondertussen zitten we niet stil”, lacht Matthé. “Nog zo’n 20.000 gedigitaliseerde beelden wachten op beschrijving.”

De erfgoedbank kan je bezoeken op www.kempenserfgoed.be

Meer info: Jan Matthé- 0486 75 84 41 – jan@kempenskarakter.be

bron : https://nnieuws.be/artikel/november-blaast-de-erfgoedbank-van-kempens-karakter-zeven-kaarsjes-uit