OPEN MONUMENTENDAG 


Op zondag 10 september 2017 neemt Herentals voor de negenentwintigste keer deel aan de Open Monumentendag. Dit jaar staat het industrieel en natuurlijk erfgoed in de omgeving van De Roest centraal. De tentoonstelling en de wandeling zijn dit jaar ook op zaterdag 9 september mee te maken.

Tentoonstelling en wandelingen Wil u meer weten over de geschiedenis van De Roest en de vroegere site van de Zaat, dan bent u welkom op de tentoonstelling in de lokalen van het bedrijf Lynx Automation (Wuytsbergen 2). De tentoonstelling is open op zaterdag 9 september van 13.30 uur tot 17 uur en op zondag 10 september van 10 tot 17 uur. Van daaruit kunt u ook samen met een gids een wandeling maken. De wandelingen vertrekken op zaterdag om 14 uur en op zondag om 10 en om 14 uur. Deelnemen is gratis en inschrijven is niet nodig.

Rond de vroegere site van de Zaat, achter het station, treffen we enkele zeer geslaagde voorbeelden aan van herbestemming en restauratie van waardevolle industriële gebouwen en woningen. Bovendien vormt de site de poort tot het prachtige natuurgebied aan beide zijden van de Kleine Nete. Daar vindt u de bomenrijen van de ‘gedempte vaart’, de beemden van de Roest en de Vuilvoort en, na het oversteken van het bruggetje over de Nete, de pracht van het Peerdsbos. Reden genoeg dus om het hoofdkwartier van de Open Monumentendag dit jaar op te slaan in de opnieuw tot leven gewekte Fonderies de la Campine.

De gilde nodigt uit Op het Begijnhof zet de Sint-Sebastiaansgilde haar deuren weer wagenwijd open. In de Gildekamer en op het terras vergasten de leden u op bier, een stevige pannenkoek of een smakelijke bakharing. Aan de schietstand in de tuin kan jong en oud kennismaken met het boogschieten.

Open dag in ’t Convent Tussen 11 en 18 uur bent u welkom in dienstencentrum ’t Convent (Begijnhof 17). U kunt er de handwerken, schilderwerken, kalligrafieën, bloemstukken en foto’s van de cursisten bewonderen. Senioren die ook graag een cursus willen volgen bij ’t Convent kunnen voor meer info terecht bij de vrijwilligers. Voor de hongerige bezoekers zijn er broodjes, pannenkoeken en rijstpap. Meer informatie: ’t Convent, Begijnhof 17, tel. 014-28 20 00, dienstencentrum@ocmwherentals.be

Montmartre in Begijnhof In het Herentalse Begijnhof vindt voor de achtste keer het culturele evenement Montmartre plaats. Tientallen kunstenaars tonen er hun manier van werken. U kunt er in de schilderachtige omgeving van het Begijnhof tal van kunstenaars aan het werk zien. Onder meer schilders, beeldhouwers, keramisten, borduursters en juweelontwerpers tonen er hun talenten aan het publiek.

Aan het Fundatiehuis kunnen bezoekers verpozen met een hapje en een drankje. Kollectief Maksimaal zorgt voor een muzikaal programma vol jazz, folk en poëzie. Montmartre begint om 11 en eindigt om 18 uur. De toegang is gratis.

bron : https://www.herentals.be/sites/default/files/public/stad/Informatie/Documenten/Stadskrant/sk1709.pdf