Monumentje herdenkt gesneuvelde weesmeisjes
26 aug 2017 door Hans Otten

In het Besloten Hofje van het Franciscanessenklooster in Herentals is zaterdag 26 augustus 2017 een monument onthuld ter nagedachtenis van zes weeskinderen die op 15 september 1944 sneuvelden toen een granaat in het klooster viel.

Het nieuwe beeld ter nagedachtenis van die tragische dag, nauwelijks acht dagen voor de bevrijding van Herentals, zit vol symboliek. “De weesmeisjes schuilden de hele dag in de kelder. Speelgoed hadden ze niet, ze maakten zelf poppetjes uit lakenstof. Daarom heb ik het weesmeisje met haar poppetje in de hand afgebeeld. Ze is door de inslag van de granaat haar schoen kwijt. Rondom het beeld zijn de voetsporen van haar vriendinnetjes die in de chaos weg probeerden te komen”, zegt kunstenaar André Lievens.

De onthulling gebeurde zaterdag tijdens een dag vol herdenkingen rond de Tweede Wereldoorlog. De groep hield zaterdag ook halt bij de kapel in Noorderwijk en de plek in Morkhoven waar precies 75 jaar geleden een Lancaster bommenwerper neerstortte.

Een grote groep legervoertuigen van de vereniging Spearhead vergezelde de plechtigheden.

bron : http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170826_03036755?pid=6632327


WOII : monument herdenkt gesneuvelde weesmeisjes in Besloten Hof 
Herentals  26.08.2017 – Door: Herman Gezelle

Zaterdag 26 augustus 2017 stond Herentals, Noorderwijk en Morkhoven volop in het teken van herdenkingen rond de Tweede Wereldoorlog. In het Besloten Hof van het Franciscanessenklooster is vanmiddag een monument onthuld ter nagedachtenis van 6 jonge weeskinderen die op 15 september 1944 werden gedood toen een granaat op de speelplaats in het klooster ontplofte.

Het nieuwe kunstwerk ter nagedachtenis van die tragische dag, slechts 8 dagen voor de bevrijding van Herentals, zit vol symboliek. ‘De weesmeisjes schuilden de hele dag in de kelder. Speelgoed hadden ze niet, ze maakten zelf poppetjes uit lakenstof. Daarom heb ik het weesmeisje met haar poppetje in de hand afgebeeld. Ze is door de inslag van de granaat haar schoen kwijt. Rond het beeld zijn de voetsporen van haar vriendinnetjes die in de chaos weg probeerden te komen’, mijmerde kunstenaar André Lievens.

De onthulling gebeurde tijdens een dag vol herdenkingen rond de Tweede Wereldoorlog. De groep hield zaterdag ook halt bij de kapel in Noorderwijk en de plek in Morkhoven waar precies 75 jaar geleden een Lancaster bommenwerper neerstortte.

Een colonne legervoertuigen van de vereniging Spearhead (ism verzamelaar Yves Herman) vergezelde de emotionele plechtigheden. Een bijzonder dag voor alle oud-strijders en hun families.

De fijne herdenkingsdag was een organisatie van de Vaderlandslievende Verenigingen in samenwerking met verschillende Herentalse fanfares, de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst, het kinderkoor van basisschool Leertuin, de militaire-oldtimerclub Spearhead, golfclub Witbos en het stadsbestuur.

bron : http://nnieuws.be/artikel/woii-monument-herdenkt-gesneuvelde-weesmeisjes-besloten-hof-extra-fotos

Zaterdag 26 augustus 2017 vond ook in Noorderwijk en Morkhoven een gedenkwaardige en emotionele dag plaats voor de oud-strijders (WO II), en hun families en vrienden. NNieuws sprak met Jos Vermeulen, co-organisator van deze herdenkingen. ‘Het eerbetoon aan het dreefkapelletje was voor Henry Bouwen die op 5 september 1944 er dodelijk gewond werd.

Samen met Henry werden de burgerslachtoffers Emiel Michielsen, Ernest Van Lommel en Jos Bruynseels herdacht. Ze werden op 7 september 1944 in Grees (Herentals) geëxecuteerd.

Het Sint-Ceciliakoor luisterde het eerbetoon op. Voor een pakkend oorlogslied met zang en trompet zorgden Laurent Drijbooms en Koen Fruru.

Kransen werden neergelegd namens het gemeentebestuur (schepen Mien Van Olmen en schepen Jan Michielsen), de NSB-Noorderwijk/Morkhoven (NSB-nestor Achiel Witvrouwen) en de vereniging vzw Spearhead.

Even tevoren stond Lea Witvrouwen en haar team in het Dorpshuis borg voor het lessen van honger en dorst. Het doorrijden van de zware legertransporten in de lindendreef en elders ws indrukwekkend.

Op de begraafplaats van Wiekevorst werden bloemen neergelegd aan het
graf van Bonifacius Wouters (1922-2009), bevelhebber van het Geheim Leger in
WO II. Burgemeester Luc Vleugels verstrekte uitleg over Bonny’s verdiensten.
Herman Langewouters en Linda Van Gestel.

Jos Vermeulen : ‘Nog een speciaal dankwoord gaat naar de voorzitter van Spearhead en zijn vrouw Linda. Die hebben met hun vereniging het wellukken van de herdenking op 26 augustus mee waargemaakt.’ (Jos Vermeulen foto’s / NNieuws.)

bron : http://nnieuws.be/artikel/gedenkwaardige-huldedag-aan-gesneuvelden-en-oudstrijders-woii-noorderwijk-en-morkhoven-2