Nieuwe stadsarchivaris ontvangt sleutels van het archief.

Herentals 18.08.2014 – Door: Wim De Bie
Op de foto :  Jan Goris overhandigt in augustus dit jaar de sleutels van het archief aan nieuwkomer Geerd De Ceulaerde

Dr. Jan-Modest Goris werd dit jaar 72 en was sinds 1965 in dienst als stadsarchivaris van Herentals. Hij is de auteur van talloze geschiedkundige publicaties en organisator van talrijke geschiedkundige voordrachten.  “Het was in de beginjaren de tijd dat we amper een fotokopie konden nemen”, blikt hij terug. “Zover stond de technologie toen. Ik heb mijn job altijd heel graag gedaan en kijk er met grote dankbaarheid op terug.”

Jan Goris behaalde z’n doctoraat geschiedenis aan de KUL met z’n thesis over de Boerenoorlog in Zuid-Afrika.
Goris haalde de mosterd voor de geschiedenis van de stad Herentals bij E.H. Remi Verellen, destijds professor in het St.-Jozefscollege en later pastoor van het Begijnhof.  De archivaris bundelde alles een overzichtelijk in boekvorm in 1974.

Geerd De Ceulaerde is de nieuwe Herentalse stadsarchivaris. Hij kreeg de sleutels van het archief symbolisch overhandigd door zijn voorganger Jan Goris. “Ik heb het volste vertrouwen in mijn opvolger, die met kop en schouders boven de andere kandidaten uitstak.”, aldus Jan.

Geerd De Ceulaerde, afkomstig van Zoersel en wonende in Lier, deed al ervaring op in het archief van Waregem. “Ik besef dat ik de fakkel overneem van een archivaris met naam en faam”, zei hij. “Het wordt mijn taak het archief mee te nemen naar het digitale tijdperk en open te stellen voor Herentals en de wereld.”

bron : https://nnieuws.be/artikel/nieuwe-stadsarchivaris-ontvangt-sleutels-van-het-archief